Fotografie de studio

Ciorapi de dama pentru o imagine mai "moale"
Daca doriti sa aveti o imagine mai moale dar n-aveti bani pentru filtre, incercati sa puneti un ciorap de dama negru pe obiectiv. Puteti sa il prindeti cu un elastic folosit la legarea borcanelor. Singura problema: functioneaza bine numai la diafragme mari. Puterea efectului se poate modifica intinzand mai mult sau mai putin ciorapul.

Broboane de apa
Cu siguranta ati vazut fotografii publicitare cu sticle sau pahare pline de broboane si in momentul in care ati incercat sa realizati si dumneavoastra ati constatat ca este foarte greu sau aproape imposibil. Secretul este utilizarea unor "accesorii" care permit "broboanelor" sa ramana pe sticla destul de mult timp cat sa ne permita fotografierea in tihna a produsului. Aceste "accesorii" sunt destul de scumpe si mai dificil de procurat insa exista si o metoda mai "casnica" cu rezultate destul de bune. Luati sticla sau paharul si lustruitil bine cu o crema pe baza de silicon apoi cu ajutorul unui pulverizator, utilizat la solutile pentru spalat geamuri, pulverizati un strat fin de alpa pe toata suprafata obiectului.

Camp de profunzime
Ati dorit uneori sa realizati fotografii in care subiectul sa fie clar iar funalul sa fie blurat? Solutia este manipularea campului de profunzime. Profunzimea depinde de doi parametri: diafragma folosita si distanta focala a obiectivului. Daca doriti un camp de profunzime cat mai redus folositi o diafragma deschisa si o focala lunga. Daca din contra doriti un camp de profunzime maxim folositi diafagma inchisa si focala scurta.

Eliminarea umbrelor nedorite
Ati constatat probabil ca atunci cand fotografiati un obiect folosind mai multe surse de lumina pe masa pe care este asezat obiectul apar o gramada de umbre tradand pozitionarea luminilor. Pentru a scapa de acestea asezati obiectul pe o masa de sticla peste care puneti fundalul. Sub masa pozitionati o sursa de lumina cat mai puternica astfel incat umbrele sa se atenueze sau chiar sa dispara.

Linia orizontului
O fotografie facuta chiar si la un unghi foarte mic fata de linia orizontului va parea dezechilibrata, precum un tablou atarnat stramb pe perete. Uitat-te prin vizor si intreaba-te daca linia orizontului este paralela cu latura de sus sau de jos a vizorului. Daca nu vei proceda asa, in 90% din cazuri linia orizontului va fi inclinata.

Centrul
Exista o tendinta fireasca de a plasa orice subiect in centrul imaginii, cunoscuta sub numele de sindromul de tinta/colimator. Incearca sa plasezi subiectul oriunde, dar nu in centru. Centrul este o zona extrem de importanta intr-o imagine; totusi, cand subiectul este plasat in centru, devine atat de puternic incat nimic altceva nu poate concura cu el.

home